Stiže mleko iz Nemačke i Mađarske?

Bez autora
Oct 19 2010

U ministarstvu trgovine i usluga Srbije stižu ponude od proizvođača mleka iz Nemačke, Mađarske i Rumunije, a narednih dana biće doneta odluka o uvozu, jer uredba nije dala rezultate. Resorno ministarstvo, danima već, ozbiljno razmatra mogućnost uvoza mleka, kako bi se tržište podmirilo neophodnim količinama tog napitka. U opciji je uvoz finalnog proizvoda, odnosno dugotrajnog UHT mleka, kao i sirovog ili ugušćenog mleka, koje bi se doradilo u domaćim fabrikama. U pojedinim medijima, međutim, u utorak se spekulisalo da bi litar mleka koštalo od 100 do 110 dinara. Inače, uvoz mleka u Srbiju dozvoljen i čudno je što i do sada trgovci nisu posegnuli za popunom rafova iz uvoza. Redovna carinska tarifa za uvoz mleka u ambalaži iz zemalja EU je 12 odsto, dok je carinska stopa za uvoz iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije i Bugarske nula odsto.

Stiže mleko iz Nemačke i Mađarske?U ministarstvu trgovine i usluga Srbije stižu ponude od proizvođača mleka iz Nemačke, Mađarske i Rumunije, a narednih dana biće doneta odluka o uvozu, jer uredba nije dala rezultate. Resorno ministarstvo, danima već, ozbiljno razmatra mogućnost uvoza mleka, kako bi se tržište podmirilo neophodnim količinama tog napitka.

- U opciji je uvoz finalnog proizvoda, odnosno dugotrajnog UHT mleka, kao i sirovog ili ugušćenog mleka, koje bi se doradilo u domaćim fabrikama - kaže za “Novosti” ministar trgovine Slobodan Milosavljević, ali ne precizira kada će stići i koliko će uvozno mleko koštati u trgovinama.

U pojedinim medijima, međutim, u utorak se spekulisalo da bi litar mleka koštalo od 100 do 110 dinara.

Inače, ministar dodaje da je “uvoz mleka u Srbiju dozvoljen i čudno je što i do sada trgovci nisu posegnuli za popunom rafova iz uvoza”. Redovna carinska tarifa za uvoz mleka u ambalaži iz zemalja EU je 12 odsto, dok je carinska stopa za uvoz iz BiH, Makedonije, Crne Gore, Moldavije, Rumunije i Bugarske nula odsto.

- Problem je u primarnom sektoru, u nedovoljnom agrarnom budžetu i njegovoj neadekvatnoj raspodeli, posebno kada je reč o stočarstvu - napominje ministar Milosavljević.

Prema proceni ministra, uvoz mleka ne bi ugrozio domaće proizvođače, niti ih “motivisao” da oni podignu cene, jer ne bi bile uvezene velike količine već samo kontingent, koji bi smanjio trenutnu nestašicu.

I Slobodan Petrović, generalni direktor “Imleka” smatra da je spas u jednokratnom uvozu pet do sedam miliona litara sirovog mleka. I to da cena ostane na istom nivou, ako se taj uvoz oslobodi carine.

Inače, krajem godine očekuje se veća laktacija i prinos mleka, pa bi tada trebalo prirodno da dođe i do smirivanja stanja i bolje snabdevenosti tržišta mleka.

Otkup i prerada

U septembru je ukupno proizvedeno 57 miliona litara sirovog mleka i to je za oko 18 odsto manje u odnosu na januar ove godine, kada je to bilo više od 67 miliona litara. U prvih devet meseci ove godine proizvodnja, otkup i prerada sirovog mleka je za 20 odsto manja u odnosu na isti period prošle godine. Upravo to su nedostajuće količine, znači u proseku negde oko 10 miliona litara na mesečnom nivou.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik